Samsung geçtiğimiz Şubat ayında İspanya’nın Barselona kentinde yapılan Dünya Mobil Kongresinde Galaxy S5'i tanıtmıştı. O tarihten itibaren Samsung'un bütün telefonları gibi Galaxy S5'te hem eleştirildi hemde çok beğenildi.

Yapılan yorumlara göre telefonun tasarım anlayışını beğenmeyenler, beğenenlerden daha fazla gibi görünüyordu. Kesin olan bir konu vardı ki o da hep eleştirilen “malzeme kalitesi” idi.

Deri görünümlü plastikten, alüminyum görünümlü plastikten sıkılan Samsung kullanıcılar 2200 TL verecekleri bir telefondan daha fazlasını bekliyor ve en önemlisi artık “daha fazlasını hak ettiklerini” düşünüyorlardı.

Samsung ise aynı tasarım anlayışına inat ile devam ediyordu. Galaxy S5 büyük satış rakamlarına ulaşmış olsa da beklenen satış rekorlarının çok ama çok uzağında kalmıştı. Buna en büyük sebep ise Galaxy S5’in hem tasarım hemde donanım açısından bekleneni verememesiydi. Aynı kasaya hem daha büyük ekranı hemde daha büyük pili sığdıran rakipleri varken Galaxy S5 rakiplerinden bir adım geride yer alıyordu.

Snapdragon 801AC ile yeryüzünde şu anda kullanılan (32 bit) en hızlı mobil işlemciyi kullanan Samsung’un TouchWIZ arayüzü bu işlemciyi bile sanki 2 yıl evvel kullanılan teknolojinin seviyesine geriletiyordu. Arayüzü hızlandırmak için belki bazı ufak tefek ayarlamalar yapılabilse de son kullanıcı telefonunda bu denli ince ayar yapmak zorunda mı bunu da sizin takdirinize bırakıyorum.

Telefon ile yaptığımız benchmark testleri Galaxy S5’i en iyi telefon yapsa da günlük kullanımda durumun böyle olmadığını sizlere belirtmek durumundayız.

Galaxy S5'in browser testlerinde ve günlük kullanım senaryolarında tek kelimeyle mükemmel olduğunu söylemeliyiz. Samsung telefonlarında kullandığı web browser konusunda büyük bir ilerleme kaydetti; bunu da yaptığımız SunSpider testlerinden anlayabilmekteyiz.

Kamera konusunda ise Samsung Galaxy S5'in bizleri hayal kırıklığına uğrattığını tüm içtenliğimiz ile söylemeliyiz.

Galaxy S5’in rakibi Apple’dan örnek aldığı bir donanımı var. Samsung yeni telefonuna parmak izi okuma sensörü koyarak güvenlik adına büyük bir yeniliğe imza attı fakat bu sensör iPhone 5S’te ki gibi çalışıyor mu bunu en güzel aşağıdaki videoyu izleyerek anlayabileceğimizi düşünüyoruz. Videonun sonunda ise Galaxy S5 sahiplerinin en büyük sorunlarından biri olan şarj kapağı kopma sorununa değiniliyor ki son zamanlarda telefonla ilgili alınan en büyük şikayetin bu olduğunun da altını çizelim.

Galaxy S5’in asıl sonunu getiren ise tasarımları ortaya çıkartılan Galaxy F (Galaxy S5 Prime) oldu. Yeni telefonun Snapdragon 805 ve 2K çözünürlüğündeki ekranla gelecek olması bu gün telefon alacak olanlar için önlerindeki en büyük engel gibi görünmektedir. Snapdragon 805’in kılıcının gölgesinde telefon üretmeye ve tasarlamaya çalışan büyük üreticilerin en büyük korkusu ise bu yonga setini Oppo, Huawei, ZTE, Vivo ve Xiaomi gibi Çin firmalarının kendilerinden evvel kullanacak olmasıdır.

LG G3 tam 2 kat fazla ekran çözünürlüğü sunarken, daha fazla pil ve daha kaliteli bir tasarım anlayışına sahipken Galaxy S5’in bu telefondan %10 daha pahalıya satılmasını son kullanıcıya firmanın açıklaması neredeyse imkansız değil mi?

Galaxy S5 bu saatten sonra başarılı olmak istiyorsa fiyatını kademeli olarak 1800TL seviyelerine geriletmelidir.