Denizli'nin Beyağaç İlçesi'nde, geleneksel yöntemle reçineli ağaçların kaynatılıp damıtılmasıyla elde edilen katran, belgesel oluyor.

Denizli'nin Beyağaç İlçesi'nde, geleneksel yöntemle reçineli ağaçların kaynatılıp damıtılmasıyla elde edilen katran, belgesel oluyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca desteklenen proje kapsamında, kentte doğa çalışmaları yapan bir ekip, katran belgeseline başladı. Çekimleri tamamlanan, montajı yapılan belgeselin eylül ayı sonuna kadar tamamlanacağı açıklandı.
Ormanlık alanların en yoğun olduğu ilçelerden Beyağaç'ta, sayısı 6'ya kadar düşen işletmede, geleneksel yöntemle reçineli ağaçların kaynatılıp damıtılmasıyla elde edilen katran için harekete geçildi. Karaçam, kızılçam, ardıç, sedir gibi reçineli ağaçların çıralı gövdelerinin kazanlarda kaynatılarak öz suyunun çıkarılmasının ardından damıtılarak elde edilen katranın gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Yapımcı Kamil Renklidere ve Doğa Fotoğrafçısı Zeki Akakça, proje hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı projeye destek verme kararı alınca Valilik ve Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla Beyağaç'ta, 'Ağacın Kanı Katran' belgeselinin çekimleri başladı. Yapımcılığını ve yönetmenliğini Kamil Renklidere, metin yazarlığını Zeki Akakça, görüntü yönetmenliği Engin Saygılı, kameramanlığı Barış Uludağ'ın yaptığı ekip, Beyağaç'ta bir hafta süreyle çekimler yaptı. Anıt ormanlar, Kartal Gölü ve bölgede geleneksel yöntemlerle katran üretimi yapan tesislerde yapılan çekimler sona erdi.